Over ons

Een schuur, een tafel en een balletje

Het begon allemaal ruim 40 jaar geleden in de kleine sporthal van voetbalvereniging KDO aan de Vuurlijn. Wilm Snellenberg, Annie den Haan, Gerrit Burggraaf, Theo Zeldenthuis, Jan de Groot, Ruud Pouw en een aantal anderen, brachten hun vrije uurtjes op de zaterdagmiddag graag samen door met een potje tafeltennis. Het was een gezellig clubje dat zich langzaamaan uitbreidde. Echter was het geen ideale locatie want als het buiten slecht weer was moest men de ruimte vaak vrijgeven aan de voetballende jeugd.

Naar de Boterdijk

Gelukkig kon het groepje toen terecht in de schuur van Gerrit Burggraaf aan de Boterdijk. Daar was het ook wel een beetje behelpen: als er twee tafels opgesteld moesten worden, dan moest er eerst een fikse stapel juten zakken en zeil verplaatst worden. Maar toch, er was genoeg ruimte voor twee tennistafels en er was genoeg koele opslagruimte voor het materiaal in flesjes. Discussie over het meespelen in een competitie werd er niet gevoerd. Tafeltennissen diende voor ontspanning was het motto; het gezellig samenzijn was het hoofddoel. Maar hoe happy men ook was in de schuur, een beetje krap en stoffig was het toch wel.

1980 TVO opgerichttvologo

De vaste deelnemers besloten een vereniging op te richten, met contributie om nieuwe tafels te kunnen betalen. Zo zag Tafeltennis Voor Ontspanning op 1 januari 1980 het licht. Voorzitter was Wilm Snellenberg, penningmeester Marcel Lek en secretaris Dirk de Lange.

Naar de Heilig Hartschool

Gelukkig (nou ja gelukkig?) kwam de Heilig Hartschool aan het Kwakelsepad leeg om gesloopt te worden. Enthousiast betrok het groepje één van de lokalen. Er was al lang geen onderhoud meer gepleegd. De ruiten waren aan diggelen en dus hoefde er geen koelkast voor het bier aangeschaft te worden! En het dak lekte. Het was soms zo erg dat er ijspegels in het lokaal hingen! Maar goed, de warme tosti’s vonden gretig aftrek en er bleef wat geld over in de clubkas om wat beter materiaal te kopen, handschoenen om bij vrieskou te kunnen spelen bijv. Het schijnt dat onder deze barre omstandigheden bij Dirk, hallucinerend door de kou, de eerste, theoretische beginselen van het Magnuseffect begonnen te dagen… Dat is een manier om het balletje zodanig te raken dat het met hoge snelheid precies het net raakt waardoor het van richting verandert of op het veld van de tegenstander plopt. Een variant is dat het balletje nog net de tafelrand toucheert. De tegenstander is zo goed als kansloos.

Naar het dorpshuis

Maar de school werd gesloopt nog vóór het dorpshuis geopend werd. Er werd een tijdelijk onderkomen gevonden in St. Josefschool aan de Mgr. Noordmanlaan, samen met de Hobbyclub. Toen het dorpshuis de deuren opende moest het noodlokaaltje worden verlaten, want ook dat ging plat. Maar ja, over de overstap naar het dorpshuis moest nog wel nagedacht worden. Voor het eerst zou er huur betaald moeten worden bijv. Uiteindelijk bleek de aantrekkingskracht van verwarming en een ruimte waar de kwaliteit van de koffie niet afhing van wie er toevallig dienst had, wel erg groot.

Ontspanning

Tafeltennis Voor Ontspanning (TVO) speelt sinds 1992 op maandagavond in de grote zaal van het dorpshuis. De kern van de vriendenclub, grijzer nu en iets langzamer (maar des te sluwer), maakt nog steeds deel uit van de vaste spelersgroep. De vereniging telt momenteel 20 leden en de ontspanning staat nog steeds hoog in het vaandel. De jongste speler is 16 jaar oud en de oudste 75! Competitie wordt alleen onderling gespeeld en een aantal keer per jaar wordt er tegen een bevriende vereniging uit de regio gespeeld. Maar alleen door diegenen, die zich daarvoor aangemeld hebben. Want verplicht is er eigenlijk alleen dat je voor je plezier een avondje komt tafeltennissen.